Näitä asioita et tiennyt kädenväännöstä

Ainakin jokainen mies on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä törmännyt haasteeseen vääntää kättä. Heille, joiden käsien ympärysmitat eivät ylitä tynnyrin rajoja, nämä baarissa esitetyt haasteet saattavat vaikuttaa ärsyttäviltä ja moni salilla paljon aikaa viettävä kuvittelee olevansa joka vääntöturnauksen herra. Kun kuitenkin kyynärpäät on nostettu pöydälle, ei kysymys ole enää pelkästään voimasta. Ei ole epäilystä, etteikö voima auttaisi, mutta laji on ennen kaikkea kiinni tekniikasta, nopeudesta ja strategiasta. Tämä onkin ensimmäinen asia, jota monet eivät kädenväännöstä tiedä, teho ei ole kaikki kaikessa. Mitä kaikkea muuta lajista siis pitäisi tietää?

Tyylien vaihteleminen ottelun aikana voi olla menestyksekästä

Kädenvääntöä harrastetaan eri painosarjoissa, ja liigat on jaettu vasen- ja oikeakätisyyden mukaan. Suurimmat erot syntyvät vääntäjien eri tekniikoista ja tyyleistä. Lajin kuningas John Brzenk on tunnettu hänen tyyliensä moninaisuudesta. Mies voi vaihtaa tyyliään kilpailun tai jopa yhden väännön aikana monta kertaa, ja se on erottanut hänet muiden joukosta.

Kilpailutyylien joukosta on kuitenkin tunnistettava kolme selkeästi eriävää tyyliä, joita osallistujat voivat käyttää. Yleisesti ottaen kuitenkin jokainen kilpailija luo oman tyylinsä, joka ei sovi täydellisesti mihinkään kategoriaan.

Kädenvääntökilpailut alkoivat baarissa 1952

Harva tietää kädenvääntöturnausten alkuperää. Kalifornialainen baari Gilardi’s Bar on ensimmäinen tiedetty sijainti, jossa kädenvääntöä on harjoitettu systemaattisen kilpailun merkeissä. Mutta kädenväännön juuret itsessään ulottuvat huomattavasti pidemmälle. Eräät tutkijat ovat tulkinneet, että jo 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua tehdyistä muinaisista egyptiläisistä hieroglyfeistä löytyisi kuvauksia kädenvääntökamppailuista. Näin ollen sen viehätys perustuukin jo tuhansien vuosien taakse.

Magnus Samuelsson ei ole ainoa käden katkoja

Vaikka Magnus Samuelsson on saanut tunnustusta omista kädenvääntötaidoistaan myös Euroopan mestaruuden muodossa, on hän tunnettu Nathan Jonesin käden katkaisemisesta kädenvääntötilanteessa. Vastustajan huono kädenvääntötekniikka johti siihen, että Magnus Samuelssonin voima katkaisi Jonesin käden vuonna 1995 Maailman voimakkain mies -kilpailuiden aikana.

Samuelsson ei kuitenkaan ole ainoa, joka on katkaissut vastustajansa käden, vaan käden katkeaminen on yleinen onnettomuus kädenvääntötilanteissa. Käsiä ja jänteitä katkeilee erityisesti tilanteissa, joissa vastustajan tekniikka on huono. Vaihtoehtoinen syy voi olla, että heidän kätensä ei ole harjaantunut kädenvääntöön. John Brzenk on sanonut, että luiden vahvistuminen kilpailutasolle vie viitisen vuotta.

Denis Cyplenkov on tunnettu voimastaan

Denis ’’The Hulk’’ Cyplenkov on Ukrainan jättiläinen, joka on kerännyt huomiota kädenväännön parissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että mies omaa maan suurimmat kädet ja ranteet. Niistä löytyy puristusvoimaa niin paljon, että mies kykenee murskaamaan pähkinöitä sormillaan.

Isoin hauis ei aina voita

Kuten jo aiemmin mainittu, kädenvääntö on ennen kaikkea tekniikkalaji. Kuitenkin ilman voimaa leikki todennäköisesti jää lyhyeksi. Mutta miten valtavat hauikset häviävät kilpailuissa niin usein pienemmän luokan miehille? Miten lajin kuningas on päätä lyhyempi ja kymmeniä kiloja kevyempi kuin suurin osa vastustajistaan? Avain tekniikkaan onkin usein vaihtaa erän painopistettä. Jos vastustajalla on selkeästi ylivoimainen hauis ja kääntäjä voimassa, ainoa tapa voittaa kilpa on väännön painopisteen muuttaminen. Moni tekniikka keskittyykin siihen, miten kädenvääntämisen voi muuttaa ranne- ja puristusvoiman kilpailuksi.

Koska kokeneemmat kädenvääntäjät tietävät nämä kikat lajiin, on siinä kehittyvien tärkeä harjoittaa voimaansa tasaisesti. Yksi varma tapa kehittää kaikkia kädenvääntöön tarvittavia lihaksia on itse kädenväännön harjoittaminen. Heille, jotka haluavat kuitenkin vain voittaa seuraavan baarissa tapahtuvan kädenväännön, on oleellista muistaa hauiskääntöjen lisäksi vetää leukoja. Puristusvoiman lisääminen ja rannekääntöjen tekeminen painokuulilla on myös erinomaista harjoitusta kädenvääntöä varten harjoitellessa.