Tietoa John Brzenkistä

Amerikkalainen John Brzenk on kädenväännön suurimpia nimiä. 52-vuotias kädenväännön ammattilainen, joka on kuuluisa lempeästä luonteestaan, on tunnettu luonteensa lisäksi kahdesta asiasta: pienestä koostaan ja suuresta menestyksestään. Kukaan ei tiedä, mistä miehen voima kaataa itseään kaksi kertaa suurempia vastustajia on tullut, mutta se on ansainnut hänelle lempinimen ’’Giant Crusher’’ eli suomeksi Jättiläisen murskaaja.

Osa Jättiläisen murskaajan kyvyistä on hänen omien sanojensa mukaan tullut ilmaiseksi geenien mukana, sillä hänen isänsä oli niin ikään kilpaileva kädenvääntäjä. Se tärkeämpi tekijä on kuitenkin hänen jatkuva harjoittelunsa. Brzenk itse kertoo vasta viime vuosina aloittaneen painojen noston ja hänen keskittävän treeninsä muita urheilijoita vastaan. Hiljattain julkisuuteen antamassaan haastattelussa mies kertoo, että kädenvääntö on ennen kaikkea tekniikkalaji. Hän muistuttaa, ettei pelkkä voiman lisääminen riitä vastustajien kaatamiseen, vaan toistuva harjoittelu muiden kädenvääntäjien kanssa auttaa hiomaan tekniikan huippuunsa.

Uran alku

Brzenk syntyi illinoisilaiseen perheeseen 15. heinäkuuta vuonna 1964. Hän aloitti kädenväännön harrastuksena jo koulussa. Asteittain kuitenkin isänsä jalanjäljissä nuorukainen alkoi harjoitella lajia suuremmissa määrin. Vaikka menestystä John Brzenk alkoi niittämään jo nuorena, ehti hän tehdä suurimmat virheensä ennen kilpapöytiin siirtymistä. Kädenvääntö vaatii pitkää kehitysjaksoa käden luustolle ja sidoksille. Nuoren miehen ura otti ison takapakin, kun hänen kätensä meni poikki leikkimielisessä kädenväännössä oman isänsä ystävän kanssa.

Brzenkin ura kädenväännön parissa ei kuitenkaan tyssännyt siihen, vaan hän osallistui ensimmäisiin turnauksiin jo 16 vuoden iässä. Vuonna 1983 John Brzenk voitti vain 18-vuotiaana televisioidussa ottelussa ensimmäisen MM-tittelinsä.

Myöhempi ura

Brzenk on kilpaillut jokaisella tasolla, ja hänen vastustajien listoista löytyy kaikki nimeltä mainitsemisen arvoiset kädenvääntäjät. Tästä samaisesta listasta löytyy todella vähän ihmisiä, jotka olisivat hänet voittaneet. John Brzenk on hävinnyt vain yhden superottelun, ja hänen vyöllään on kokonaisuudessaan häviöitä vain muutamille urheilijoille. Nämäkin häviöt ovat syntyneet vasta taiturin iän karttuessa, mutta yhä 52 vuoden ikäisenäkin ammattilaista pidetään yhtenä alan kovimpina kilpailijoina. Brzenkin tittelien joukkoon kuuluu muun muassa keskisarjan titteli ja neljä maailman raskaansarjan mestaruutta. Tästä tekee erikoisempaa se, että mies on kädenvääntäjäksi vaatimattoman kokoinen. 186-senttinen ja 90 ja 100 kilon välillä painava miehen varsi on huomattavasti pienempi kuin miesten, joita vastaan hän kilpailee. Painavin vastustaja, jonka hän on voittanut, painoi huimat 300 kiloa, joten lempinimi ”Jättiläisen murskaaja” on ehdottomasti ansaittu. Jos Brzenkiä vertaa yhteen Euroopan parhaimpaan kädenvääntäjään Magnus Samuelssoniin, joka on tunnettu näyttelijän ja voimamiehen urastaan, jää mies armotta jälkeen koossa vertaillessa. Maailman vahvimmaksi mieheksi kruunattu Magnus Samuelsson on 2 metriä pitkä ja painaa noin 160 kiloa. Tämä ei ole tyystin poikkeuksellista raskaan sarjan painoluokalle, jossa Brzenk kamppailee. Suuri kokoero muihin kilpailijoihin on tehnyt Brzenkistä legendan.

Kädenvääntö on Jättiläisen murskaajalle myös taloudellisesti kannattavaa. Suurimmat yksittäiset voitot, joita Brzenk on kerännyt, ovat ylittäneet 80 000 dollarin rajapyykin.

Brzenkin muut saavutuksen

Kuuluisan kädenvääntäjän ura on myös houkutellut elokuvantekijöitä. ’’Pulling John’’ on Vassiliki Khonsarin ja Sevan Matossianin ohjaama dokumentti Brzenkin urasta. Tekovaiheessa he seurasivat tähteä 4 vuoden ajan kilpailuissa, hänen samalla pohtien uransa lopettamista. Kädenväännön lisäksi John Brzenk työskentelee Delta Air Linellä mekaanikkona.