Tietoa Magnus Samuelssonista

Magnus Samuelsson on tehnyt pitkän uran viihteen parissa. Vuonna 1969 syntynyt ruotsalainen ei ole myöskään jumittunut yhteen lajiin tai ammattiin, vaan mies on vaihdellut vuosien varrella aktiviteettejaan laidasta laitaan. Miehen intohimoihin kuuluvat muun muassa kädenvääntö ja voimamieslajit, näytteleminen, kilpa-autoilu sekä maanviljely.

Miehen kädenvääntöura on tunnettu valitettavan kyseenalaisesta tapauksesta 1995 vuoden voimamieskilpailuissa. Magnus Samuelsson sai karsinnoissa vastaansa Australian jättiläisen Nathan Jonesin. Maapallon toiselta puolelta tullut vastustaja oli niin ikään tehnyt uraa näyttelijänä rooleissa, jotka sopivat hänen 2,11 metrin mittaiselle keholleen. Magnus Samuelssonin pitkä ura kädenväännössä on johtanut siihen, että mies omaa erinomaisen tekniikan. Australialaista huonon tekniikan omaavaa Jonesia vastaan tämä tasoero päätyi siihen, että Nathan Jonesin käsi katkesi kyseisen väännön aikana. Osittain tämän johdosta Samuelssonin käsiä on monesti pidetty maailman vahvimpina. Myöhemmin kädenvääntö poistettiin voimamieskilpailuista sen suuren loukkaantumisriskin takia.

Mitä ihmisten täytyy tietää kädenväännöstä? Oleellista on ymmärtää, että ammattimainen vääntäminen on erittäin tekninen laji. Samuelsson on myöhemmin myös opastanut videoilla amatöörejä kädenväännön saloihin. Suomalaisille kilpalajina hieman tuntemattomampi kädenvääntö vaatii hieman taustatutkimusta, että lajiin pääsee sisään ja sen kilpailuista kykenee nauttimaan enemmän.

Kilpaura

Samuelssonin urheilu-ura on ollut menestystä täynnä. Ensinnäkin mies on otellut Maailman vahvin mies -kilpailun finaalissa huimat 10 kertaa, mikä on vielä tähän päivään saakka ME-tulos. Finaaleissa mies kilpaili vuosien 1995-2007 välillä, monesti kilpaillen myös Suomen tunnetuimman voimamiehen, Jouko Aholan, kanssa. Vuonna 1998 Samuelsson voitti ainoan maailman vahvimman miehen tittelinsä tiukassa kilvassa juuri kaksinkertaista maailmanmestari Aholaa vastaan voittaen suomalaisen kuudella pisteellä.

Samuelsson on kilpaillut myös monissa muissa voimamiessarjoissa menestyen erinomaisesti. Strongman Super Series -turnauksessa mies on noussut palkintopallille 7 kertaa, Maailman vahvin mies -kilpailuissa 5 kertaa ja kaiken kaikkiaan urallaan peräti 31 kertaa, mikä tekee hänestä yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä voimamiehistä.

Ura voimamieslajeissa alkoi tulla loppuunsa vuoden 2004 pronssipaikan jälkeen Maailman vahvin mies -mittelöissä. Vuonna 2005 mies jätti kilpailut tyystin välistä ja 2006 järjestetyissä kilpailuissa mies ei päässyt karsintoja pidemmälle selkävaivojen takia. Vuonna 2007 Samuelsson kykeni nousemaan viidenneksi, mutta kovin särmä oli jo kadonnut. Vuonna 2008 mies epäonnistui Maailman vahvin mies -kilpailun finaaliin pääsemisessä toista kertaa koko urallaan ja lopetti voimamieskilpailut siihen.

Ennen voimamiehen uraansa Samuelsson kilpaili myös Euroopan kädenvääntösarjassa ja nousi sen mestariksi.

Näyttelijä

Voimamiesuran tultua päätökseen alkoi Samuelsson keskittyä enemmän näyttelemiseen. Suurelle yleisölle ruotsalainen on tullutkin tunnetuksi vasta hänen näyttelijän uransa myötä. Samuelsson näyttelee tällä hetkellä BBC:n suositussa The Last Kingdom -sarjassa tanskalaista soturia Clapia, joka on uskollinen ja urhoollinen taistelija. Samuelssonin näyttelemästä Clapista kehittyy myös yksi sarjan päähenkilöistä.

Ennen The Last Kingdomin tv-sarjaa mies on näytellyt myös ruotsalaisessa Arne Dahl -rikostrillerisarjassa Gunnar Nybergin hahmoa. Ruotsin televisiossa miestä on muutenkin näkynyt enemmän, sillä hän on myös Ruotsin Tanssii tähtien kanssa -kilpailun voittaja vuosimallia 2009.

Magnus olisi saattanut tulla näyttelijänä suurempaan valokeilaan jo vuosituhannen vaihteessa, kun hänelle tarjottiin osaa elokuvassa Gladiaattori. Mies kuitenkin kieltäytyi roolista, sillä hän ei tuntenut muita näyttelijöitä ja uskoi siitä tulevan B-luokan tuotanto.

Yksityiselämä

Magnuksen koko perhe on voimamieslajien harrastajia. Miehen isä kilpaili kädenväännössä ja Magnuksen veli Torbjörn oli niin ikään kilpaileva voimamies. Nuorempi veli teki hieman veljeään lyhyemmän uran vuosina 1996-2002 voittaen Ruotsin vahvin mies -tittelin kahdesti ja kilpaillen Maailman vahvin mies -kilpailussa 2000-2002. Myös Magnuksen vaimo Kristin on kilpaillut voimalajeissa ja matkusti miehensä kilpauran aikana uskollisesti mukana kannustamassa kilpailuissa.

Magnuksen suonissa virtaa myös bensa, ja hän on autoharrastamisen lisäksi myös kilpaillut World Rally Championshipin Ruotsin 2010 osakilpailussa sijoittuen sijalle 35. Nykyään mies omistaa maatilan veljensä kanssa, ja Magnus Samuelsson onkin nykyään näyttelemisen ohella myös täysipäiväinen maanviljelijä.